Acaba el curs 2015-2016 i posem punt i final al projecte “reiniciem-nos”. Durant el curs hem dut a terme una sessió setmanal que tenia unes finalitats molt concretes: crear un espai que els alumnes sentissin seu, cedir-los el protagonisme per a estimular la seva iniciativa i conscienciar-los respecte al seu paper en la nostra societat. Totes les sessions han estat enregistrades per a tenir una eina potent de difusió de la seva experiència a la resta de companys de l’institut i de la comunitat educativa en general. Creiem que el projecte ha sigut positiu, que pot ser un punt de partida per a organitzar experiències com aquesta on els principals beneficiaris siguin els alumnes. És així com veiem el món de l’educació.

Hi ha hagut crisis, emocions, ganes de menjar-se el món, també decepcions i conflictes. Tot s’ha debatut en equip, i les decisions s’han pres en conjunt. A vegades amb molt d’encert, a vegades equivocant-se. Però en tots els moments l’aprenentatge ha sigut positiu. Segurament no hem sigut capaços de generar prou interès davant la resta d’alumnes i professorat; els vídeos que hem anat penjant han sigut interessants i en ells es pot visualitzar molt bé el procés seguit pels alumnes, però no han enganxat com voldríem. Un factor que ens ha anat a la contra és que una sessió setmanal se’ns ha fet curta i insuficient, ja que el nostre debat requeria continuïtat i es trencava setmanalment, i més tenint en compte que la sessió ha sigut els dilluns i hem tingut massa dies de festa, que ha acabat de trencar el ritme del nostre projecte. Segurament aquest horari no ens ha permès assolir un grau adequat en la responsabilitat i implicació dels alumnes en el projecte. L’han sentit seu, però també hagués sigut molt positiu que la seva actitud els portés a organitzar-se millor, a poder preveure les diferents tasques que s’anaven generant i preparar-se millor les sessions de treball.

No podem fer res més que una valoració positiva. Aquest ha sigut un projecte obert i ambiciós; un projecte que ha implicat el estar sempre pendents del curs dels debats, d’anar aportant informació i acompanyar els alumnes en les seves inquietuds. Un projecte ple d’il·lusions i entrebancs, però que ens quedem amb un bon gust de boca. I amb una conclusió que ens va donar un dels participants: “Al principi no sabíem què fer; ara ens adonem que tenim moltes coses a fer“.

reset_final2reset_final

Hem acabat amb un element que és representatiu dels nostres debats. Els alumnes han dissenyat un contenidor de recollida selectiva per a fer més còmode i pràctica la recollida i reciclatge de brossa. És un contenidor peculiar, que es basa en la seva experiència amb els contenidors del pati. Tan sols és un prototip, a partir del qual poder experimentar successives millores de cares a crear els contenidors definitius que caldria distribuir pel pati. Un contenidor, doncs, que és un element que pot donar continuïtat a un projecte que no té final.