ELS EFECTES DE LA CONSCIENCIACIÓ

La celebració de la COP21 està portant amb si una onada de consciència ambiental a la capital francesa. Una xarxa francesa de botigues ecològiques inaugurar el passat 3 de novembre de 2015 a París el primer supermercat totalment lliure d'envasos, amb motiu de la Cimera del Clima de París (COP21) que comença a finals d'aquest mes de novembre.

Els responsables darrere de la iniciativa són la companyia Biocoop, que ha definit el nou comerç, situat al centre de la capital francesa, com un laboratori per assajar durant 2 mesos aquesta fórmula de venda a granel de productes orgànics. Transcorregut aquest temps, el comerç tancarà les seves portes i les seves innovacions s’aplicaran a la resta de les botigues del grup.

L’espai, de 65 metres quadrats i cedit per l’Ajuntament de París, alberga 250 productes, des de fruites i verdures fins pa i galetes, passant per llegums, cereals i ous. L’objectiu és mirar cap al futur a través de conceptes ciutadans extremadament importants.

El supermercat inclou productes que minimitzen la generació de residus com ara un dispositiu per triturar el cafè en diferents graus, tubs que aboquen el vi i la mel, que s’adquireixen amb els envasos que els propis usuaris porten a la botiga. Els que oblidin portar un recipient poden adquirir pots de vidre, bosses de paper o cotó i ampolles de vidre.

Pel que fa a productes de neteja la botiga ven sabó líquid per a plats i netejador multiusos amb pots proporcionats directament per l’establiment, perquè la legislació requereix que les etiquetes indiquin el seu contingut i normes de seguretat.

L’aposta pel reutilitzable s’estén, com no podia ser d’una altra manera, al mobiliari, fabricat parcialment amb materials reciclats, a l’nevera, alimentat per CO2, i a la il·luminació, proveïda per una companyia d’energia renovable.

Aquest tipus de supermercats també existeixen a Alemanya però, n’hi ha cap a Catalunya? La resposta és que hi ha iniciatives equivalents. Els trobaràs a ciutats com Barcelona o Palma de Mallorca, per citar només algunes. La cadena de supermercats Granel és un bon exemple d’això amb botigues a Catalunya i a les Illes Balears.