grafic1La cimera de l’ONU a París determinarà l’abast i la gravetat del canvi climàtic i com afectarà el nostre planeta.
Sònia Sánchez

De la cimera que reuneix 196 estats a París aquest desembre en depèn el futur del planeta. “Fem 20 anys tard”, diu el subsecretari de l’IPCC, el grup de científics de l’ONU, Carlos Martin-Novella (p. 6). El Protocol de Kyoto es va quedar molt curt i va expirar fa tres anys sense que els estats arribessin a un acord per superar-lo. La cita de París pot ser l’última oportunitat d’aturar els pitjors efectes del canvi climàtic
Claus de l’acord

Els punts calents de la negociació estan pendents de resoldre’s en els 15 dies de cimera

1- Menys de 2ªC d’esclafament global màxim.
2- 40%- 70% menys d’emissions el 2050.
3- Cada 5 anys, revisió periòdica a l’alça.
4- 100.000 milions de dólars per al finançament dels països pobres (ara només hi ha compromesos 10.200 milions).

Sobre la taula

Fins a 176 països ja han presentat els seus compromisos de reducció: encara insuficients

Un dels grans canvis positius d’aquesta cimera de París és que s’hi arriba amb uns compromisos concrets de cada país, no només dels desenvolupats, com va passar a Kyoto. Cada govern ha plantejat el que està disposat a fer en funció de les seves possibilitats. Per fi, tothom (o gairebé tothom: 176 de 196) entén la necessitat de comprometre’s. El problema és que els compromisos presentats encara són insuficients per evitar un escalfament del planeta inferior als 2 ºC.

El vell món

L’origen de les emissions de gasos d’efecte hivernacle ens diu què és el que cal canviar

Futur incert

L’acord final de París marcarà l’escenari ambiental per al futur del planeta

grafic4grafic5